28 Mart 2011 Pazartesi

SAĞLAM BİR HƏYAT ÜÇÜN BƏSLƏNMƏ TƏKLİFLƏRİ

Aləmləri yoxdan var edən uca Allaha qulluq etməklə öhdəçilikli olan insan, eyni zamanda özünə  əmanət edilən bədəninə də ən gözəl şəkildə baxmaqla öhdələnmişdir.
 
Unudulmamalıdır ki gümrahlıq və sağlamlıq, Uca Allahın bizlərə təqdim etdiyi ən böyük nemətlərdəndir. Bir insanın özünə əmanət olan bədənini xəstəliklərdən qoruyaraq, hərəkəti duasını yerinə yetirərkən bəslənmə mövzusunda əhəmiyyətlə diqqət yetirməsi lazım olan bəzi nöqtələr var. Tibb dünyasının üzərində həmfikir olduğu bu bəslənmə təkliflərindən bəziləri bunlardır:
 
Heyvan yağlarından uzaq durun. (Kərəyağı-marqarin kimi.....)
Bol miqdarda tərəvəz və meyvə yeyin. (Gün boyunca hətta yeməkdən əvvəl belə yeyə bilərsiniz.)
Duz istifadəsinə diqqət yetirin. (Yeməkləri duzsuz bişirə bilərsiniz.)
Tez-tez ancaq az miqdarda yemək yeyin.
 
Geç vaxtda yemək yeməyin. Mümkünsə gecə 21:00-dən sonra yemək yemə vərdişinizdən imtina etməyə çalışın.
 
Yeməklərdə və salatlarda sızma zeytunyağı istifadə etmək ən sağlam seçkidir. Ancaq zeytunyağını çox istifadə etməyin. Yeməklərdə və salatlarda istifadə edəcəyiniz zeytunyağı gündə cəmi 2 şorba qaşığından çox olmamalıdır. Əks halda bu faydalı doymamış yağlarla bəslənərkən həddindən artıq kilo ala bilərsiniz.
 
 
Rəfinə şəkər və ağ çörəyi seçməyin. Ağ şəkər yerinəəsmər şəkər, ağ çörək yerinə kəpəkli çörəyi seçin. Rəfinə şəkər və rəfinə karbonhidratlar qana sürətli qarışar və həddindən artıq insilin ifraz olunmasına səbəb olaraq pankreası məcbur edər. Bu da diyabet (şəkər) xəstəliyinin başlamasını sürətləndirər. Kəpəkli məhsullar isə B vitamini ehtiva edər, insanı uzun müddət tox, lif məzmunu ilə bağırsaqların işini rahatlaşdırar.
 
Xolesterolunuzu omeqa yağlarıyla tarazlayın. Omeqa yağ turşuları qaraciyərin çıxardığı xolesterolu düzəltməkdədir. Omeqa-3 ən çox balıqda, omeqa-6 isə qoz və fındıqda olur. Kanola yağı da ehtiva etdiyi omeqa-3 yağı ilə son vaxtlarda seçilməkdədir.
 
Xüsusilə soyuq dənizlərin yağlı balıqları, omeqa-3 yağları baxımından ən zəngin qaynaqdır. Ancaq ehtiva etdiyi xolesterol səbəbiylə balığı da çox istehlak etməmək lazımdır. Balığı həftədə 2 dəfə bir ovucdan çox olmamaq şərtiylə yeyə bilərsiniz.
 
İnsanın gün içində istehlak etdiyi qidaların xaricində şirin və ya şəkər ehtiyacı yoxdur. Hal-hazırda yediyiniz hər çörək ya da plov, qaraciyər tərəfindən bədənin ehtiyacı olan şəkərə çevrilməkdədir. Qan şəkəri səviyyəsini uzun müddət sabit tuta bilmənin yolu, bağırsaqlardan yavaş əmiləcək və beləcə qana yavaş qarışacaq olan kəpəkli çörək ya da əsmər düyü istehlak etməkdir. Bu qidalar qan şəkərinizi sabit tutmanın yanında sizi uzun müddət tox da tutacaq. Həssas bir şəkildə nizamlanmış olan bu nizamın varlığına baxmayaraq, hər hansı bir şirin istəyi xurma, quru əncir və quru ərik kimi təbii şirinlərlə bilər.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder